Vaikiškos operos konkursas

7MD informacija
Vaikiškų operų stygius Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro repertuare jaučiamas ilgą laiką, taigi LNOBT inicijavo vaikiškos operos konkursą, kuris kartu su LR kultūros ministerija ir Kompozitorių sąjunga buvo skelbtas pernai pavasarį.

2009 m. vasario 9 d. buvo paskelbtas šio konkurso nugalėtojas. Juo tapo kompozitorius Jonas Tamulionis, pasiūlęs operą „Bruknelė“ pagal M. Vainilaičio pasaką (Mildos Brėdikytės libretas).

Konkursas vyko dviem etapais. Pirmajame teatras sulaukė net 13 paraiškų. Tai nebuvo išbaigtos operos, greičiau operos idėjos ir muzikos eskizai. Dauguma jų buvo įdomūs, bet antrajam etapui pasirinkta trys iš jų: J. Tamulionio, V. Bartulio ir Z. Bružaitės. Savo iniciatyva operos projektą pateikė ir R. Šerkšnytė. Antrajam konkurso etapui atrinktieji kompozitoriai turėjo savo operos vizijas ir eskizus papildyti, pateikti išsamesnius jų pavidalus. Komisija, kurią sudarė J. Širvinskas, G. Varnas, R. Merkelys, Ž. Ramoškaitė, G. Kėvišas, R. Šervenikas ir L. Vilimienė, nusprendė, kad būtent J. Tamulionio opera visom prasmėm labiausiai atitinka LNOBT, kaip svarbiausio Lietuvos muzikinio teatro, meninės politikos koncepciją. Pasak teatro generalinio direktoriaus G. Kėvišo, „tai turi būti suprantamas ir priimtinas vaikams kūrinys, tačiau, turint minty, kad bus statomas LNOBT scenoje, kartu rimtas ir solidus darbas, įdomus ir originalus. Kokybės prasme vaikiškoms operoms neturi būti daroma jokių nuolaidų.“


LNOBT inf.

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.