2009 metų muzikos kalendorius

7MD informacija
Lietuvos muzikų rėmimo fondas išleido „2009 metų muzikos kalendorių". Jo autorius muzikologas Vaclovas Juodpusis į muzikos kalendorių rengimą pasinėręs nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, nuo 1991-ųjų. Šiųmetis muzikos kalendorius yra jau 19-asis jo parengtas ir atspindi vis nemažėjančius muzikinės informacijos srautus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kaimyninių šalių, kitų žemynų.

Kalendoriuje sukaupta apie 3000 įvairiausių muzikinio gyvenimo datų, ne tik personalijų (jų gimimo ir mirties datos atsispindi pavardžių rodyklėje), bet ir muzikos kūrinių sukūrimo, atlikimo, kitų įvykių. Nors nemaža vietos kalendoriuje skiriama Vakarų Europos, kitų užsienio šalių muzikiniam gyvenimui, svarbiausi akcentai telkiami į mūsų šalies, mūsų tautiečių užsienyje gyvenimą, jų muzikos sklaidą.

O šie, 2009-ieji m. ypatingi dar ir tuo, kad minėsime kompozitorių Stasio Vainiūno, Juliaus Gaidelio,
Jono Bielionio, Broniaus Budriūno, Alfonso Mikulskio, taip pat dainininkų Janinos Nomeikaitės-Armonienės, Stasio Citvaro, Izabelės Motekaitienės, Kazio Gutausko, smuikininkų Antano Raucho, Kazio Matiuko, Vinco Žilionio ir dar nemažo būrio kitų lietuvių muzikų gimimo šimtmečius.

Tikėtina, kad kalendorius šiais Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio metais primins visiems apie turtingą Lietuvos muzikinį gyvenimą, talkins patriotiniam ugdymui, bus reikšminga mokymo priemonė visiems, kurie domisi Lietuvos ir užsienio šalių muzikiniu gyvenimu. Kasdien verčiant kalendoriaus puslapius galima pajusti, koks margas yra muzikinis pasaulis.

Praėję metai lietuvių muzikai buvo ir didelių netekčių metai. Amžinybėn išėjo dainininkai Sergejus Larinas, Aloyzas Domeika, Stasys Liepas, Vladas Česas, Valerijonas Indrikonis, režisierius Zenonas Kuprevičius, kanklininkė Ona Mikulskienė, dirigentė Margarita Dvarionaitė, arfininkė Liudmila Chetagurova, pianistas Jurgis Bialobžeskis, rašytojas, libretistas Anatolijus Kairys, kompozitorius Juozapas Kairys... Atskiri iliustruoti straipsniai primena jų nuopelnus Lietuvos muzikinei kultūrai.

V. Juodpusis daug metų nesiskiria su fotoaparatu. Šiame kalendoriuje spausdinamas pluoštelis jo nuotraukų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš JAV, kur praėjusiais metais teko lankytis net porą kartų. Savo įžangos žodyje autorius rašo: „…žvelkime į pasaulį, tačiau niekada nepamirškime savosios tautos muzikinių versmių", ir toliau kreipiasi į skaitytojus, prašydamas priminimų, kokias atmintinas datas reikėtų įrašyti į būsimą 2010 metų muzikos kalendorių, kuris jau pradėtas rengti.

„2009 metų muzikos kalendoriaus" viršelį sukūrė, o ir visą šį 160 puslapių leidinį apipavidalino dailininkai Dalia ir Romas Duboniai (spausdino UAB „Logotipas").

Norintys turėti kalendorių gali kreiptis į Lietuvos muzikų rėmimo fondą Vilniuje (Bernardinų g. 8/8) arba į Stasio Vainiūno namus (A. Goštauto g. 2-41).


LMRF inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.