Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaitės filmai


Sausio 16-25


7MD informacija

Share |
„Jis sako „Taip!"



Australija **

Į beveik tris filmo valandas režisierius Bazas Luhrmanas nusprendė sudėti epinį melodramatišką pasakojimą apie meilę a la „Vėjo nublokšti", a la klasikinis vesternas stilizuotą istoriją apie dviejų tūkstančių galvijų bandos kelionę milžiniškais Australijos plotais ir politiškai korektišką atsiprašymą vadinamųjų pavogtų kartų, kai aborigenai ne vieną dešimtmetį buvo atimami iš šeimų ir prievarta „mokomi" vakarietiškos civilizacijos. Dar filme rasime karinės dramos, komedijos epizodų bei nepaprasto grožio gamtos vaizdų, pavojingai priartėjančių prie kičo ar parodijos. Kaip ir ankstesniuose režisieriaus filmuose „Mulen Ružas" ar postmodernistinėje „Romeo ir Džuljetos" ekranizacijoje, „Australijoje" barokiška operinė forma akivaizdžiai perauga turinį. Šis, kaip ir personažų psichologinės charakteristikos, susitraukia iki minimumo. Todėl pasakojimas apie anglų aristokratę ledi Ešli (Nicole Kidman), kuri atsidūrusi Australijoje tampa tikra verslininke ir suranda meilę vyriškumo parodiją primenančio vairuotojo ir kaubojaus Druverio (Hugh Jackman) glėbyje, visai nejaudina. Iš pat pradžių akivaizdu, kad herojai nugalės visas blogųjų personažų jiems kuriamas kliūtis. Postmodernistinė Luhrmano estetika, regis, smarkiai senstelėjo (Australija, JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas, Šiauliai)


Berniukas dryžuota pižama ***

Airių rašytojo Johno Boyne'o romanas tapo bestseleriu, jis išverstas į 35 kalbas. Britų režisierius Markas Hermanas romaną perkėlė į ekraną. Tai pasakojimas apie vokiečių šeimą, kuri Antrojo pasaulinio karo metais atvyksta gyventi į Aušvicą. Čia Hitlerio įsakymu komandiruojamas šeimos tėvas. Tarp aštuonmečio vokiečio sūnaus ir konclagerio aukos - žydų berniuko užsimezga draugystė. Vaidina Laszlo Aronas, Amber Beattie, Asa Butterfield, Vera Farmiga, Bela Fesztbaumas, Rupertas Friendas, Sheila Hancock, Davidas Thewlis (D. Britanija, JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas)


Jis sako „Taip!" **

Šioje Peyton Reed komedijoje Jimas Carrey vaidina Karlą Aleną - žmogų, kuris nusprendžia sekti kompiuterine savipagalbos programa ir visiems bei viskam sakyti „Taip". Iš pradžių išlaisvinta paprasto žodelio galia neįtikėtinai pakeičia Karlo gyvenimą. Tačiau jis netrunka suprasti, kad nesuskaičiuojamos galimybės turi ir savo minusų... Taip pat vaidina Zooey Deschanel, Terence'as Stampas, Sasha Alexander, Fionnula Flanagan (JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)


Gyvenama sala. Pirma dalis ***

...2157 metai. Nežinomoje planetoje sudūžta dvidešimtmečio Maksimo Kamererio kosminis laivas. Maksimas yra studentas iš Žemės planetos ir Laisvų paieškų grupės pilotas. Jo pasaulis pilnas teisingumo ir gėrio, o pats Maksimas kupinas begalinio naivumo. Sarakšo planeta, kurioje jis atsidūrė, - tai baimės, melo ir žiaurumo pasaulis. Kad sugrįžtų namo, Maksimas turi pakeisti šį pasaulį, kuriame, beje, suras meilę ir draugystę. Jis susitiks su įvairių pažiūrų žmonėmis ir mutantais. Tai rekordinio biudžeto ir ambicijų filmas. Jis sukurtas pagal sovietmečiu itin populiarių rašytojų fantastų Arkadijaus ir Boriso Strugackių romaną. Netiesiogiai totalitarinę santvarką kritikavusius rašytojus dievino sovietų inteligentai. Pagal Strugackių knygas sukurtas ne vienas svarbus filmas - Andrejaus Tarkovskio „Stalkeris", Aleksandro Sokurovo „Užtemimo dienos". Strugackių „Sunku būti Dievu" jau ne pirmus metus ekranizuoja Aleksejus Germanas. Bondarčiukas taip pat sukūrė antiutopiją apie totalitarizmo grėsmę. Vaidina Vasilijus Stepanovas, Piotras Fiodorovas, Julija Snegir, Sergejus Garmašas, Ana Michalkova, Aleksejus Serebriakovas, Fiodoras Bondarčiukas (Rusija, 2009). (Vilnius, Klaipėda, Šiauliai)


Klasė ***

Paradokumentiniu stiliumi nufilmuotas debiutuojančio estų režisieriaus Ilmaro Raago filmas iškart sukėlė diskusijas, nes palietė vieną opiausių šių dienų problemų - mokykloje klestinčią prievartą. Filmo herojų šešiolikmetį Josepą persekioja klasės draugai. Juos erzina tykus, introvertiškas, pasilinksminimų vengiantis jaunuolis. Netikėtai pats sau Josepą užstoja naujokas Kasparas. Taip jis netrunka užsitraukti kitų klasės draugų neapykantą. Visa tai abejingai stebi mokytojai; kas vyksta iš tikrųjų, nesupranta ir abiejų vaikinų artimieji. Nusprendę nepasiduoti vaikinai pamažu suartėja. Tačiau bendraklasiai sadistai priartėja prie pavojingos ribos. Tada draugai nusprendžia atkeršyti už pažeminimą. Filmas gali sujaudinti, jis nuoširdus, primena mokyklos kroniką. Tai ir savotiška brendimo problemų studija. Tačiau režisierius pernelyg akivaizdžiai seka Guso Van Santo „Drambliu", todėl įspūdis gana dviprasmiškas: viena vertus, tai aktualus, diskusiją visuomenėje sugebantis sužadinti kūrinys. Kita vertus, jis akivaizdžiai antrinis. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Vallo Kirsas, Pärtas Uusbergas, Lauris Pedaja, Paula Solvak, Mikkas Magi (Estija, 2007). (Vilnius)



****** - šedevras,

***** - pasižiūrėti būtina,

**** - geras filmas,

*** - būna ir geriau,

** - jei turite daug laiko,

* - niekalas

„7 meno dienos“ Nr.2 (831), 2009-01-16

Versija spausdinimui

Komentarai

qurTHDFOEwjjRFuKkeM, 2012-01-08 20:15

That's a sharp way of tnhinkig about it.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti