Kultūros sostinė pagerbs Jaschą Heifetzą

7MD informacija
Sausio 9-13 d. į „Vilniaus - Europos kultūros sostinės 2009” renginių įvairovę įsilies projekto „Hommage â Heifetz” koncertai.

Renginiai garsiajam smuikininkui Jaschai Heifetzui pagerbti yra Kultūrų (at)pažinimo programos dalis, skirta savitai Vilniaus kultūrinei įvairovei atskleisti, skatinanti pažinti Lietuvos ir kitų šalių kultūrinius bendrumus ir skirtumus. Projektu „Hommage â Heifetz” Vilnių pasaulio akyse siekiama padaryti Heifetzo miestu, taip didžiojo smuikininko vardu ir dvasia atspindint Vilniaus daugiakultūrinę erdvę.

J. Heifetzas (1901-1987) buvo vienas garsiausių XX a. smuikininkų, vadinamas „smuiko karaliumi”. Pasižymėjęs išskirtiniu virtuoziškumu ir atlikimo precizika, rafinuotu emocionalumu ir ekspresijos įvairove, J. Heifetzas buvo ir iki šiol yra garbinamas visame pasaulyje. Gimęs daugiau kaip prieš šimtą metų daugeliui tautų svetingame, o žydų net „Lietuvos Jeruzale” pramintame Vilniuje, smuikininkas visą gyvenimą atmintyje išsaugojo ne tik savo namų gyvenimo ir muzikavimo tradicijas, bet ir vaikystėje patirtą gyvybingą Vilniaus daugiakultūrinės aplinkos poveikį.

2001 metais, minint J. Heifetzo šimtąsias gimimo metines, Vilniuje buvo surengtos iškilmingos Smuiko dienos ir Tarptautinis smuikininkų konkursas - pirmasis pasaulyje, kurio pavadinime skamba legendinio smuikininko vardas. Tarptautinės sudėties vertinimo komisijai tada vadovavo Gidonas Kremeris, jis tapo ne tik nuolatiniu, dabar jau tradiciškai kas ketverius metus rengiamo J. Heifetzo smuikininkų konkurso komisijos pirmininku, bet ir savotišku jo globėju. Pasak G. Kremerio, konkursas pasižymi aukštais vertinimo kriterijais, nes yra didžiulė atsakomybė ir garbė griežti salėje, kurioje kabo J. Heifetzo portretas. Šiais metais sausio 9-15 d. vyksiantis trečiasis J. Heifetzo smuikininkų konkursas yra programos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009” dalis.

Sausio 9 d. konkurso atidarymui Nacionalinėje filharmonijoje, bendradarbiaujant su Europos muzikos konkursų jaunimui sąjunga (EMCY - European Union of music competitions for youth), įvyks „Europos koncertas”. Jame su Lietuvos kameriniu orkestru pakviesti griežti įvairių tarptautinių smuikininkų konkursų nugalėtojai: Hyeyoon Park (Pietų Korėja) - tarptautinio Wieniawskio smuikininkų konkurso laureatė; Lilia Pocitari (Moldova) - tarptautinio Balio Dvariono konkurso laureatė; Stefanas Tarara (Vokietija) - tarptautinio Henry Marteau ir kitų konkursų laureatas bei Diana Galvydytė (Lietuva), šalia daugelio kitų, taip pat ir II J. Heifetzo smuikininkų konkurso laureatė. Koncerte diriguos daugeliui muzikos gerbėjų jau pažįstamas Neilas Thomsonas (Didžioji Britanija).

Sausio 13 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje rengiamas dar vienas renginys, skirtas J. Heifetzo atminimui - „Homagge â Heifetz”. Jame dalyvaus orkestras „Kremerata Baltica” kartu su savo vadovu smuikininku G. Kremeriu. Vilniečiai pirmieji išgirs šio garsaus kolektyvo 2009 m. turo programą, kuri specialiai koncertui „Hommage â Heifetz” paįvairinta Lietuvos kompozitorės kūriniu bei kitomis sąsajomis su Lietuva. 1997 m. G. Kremerio suburtas orkestras, kuriame groja Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Rusijos muzikantai, papildo simbolišką J. Heifetzo, kaip Lietuvos sostinės ambasadoriaus pasaulyje, misiją. „Kremerata Baltica”, koncertuodamas garsiausiose pasaulio salėse, populiarina Baltijos šalių meną bei kompozitorių kūrybą. Koncerte skambės A. Pärto „Passacaglia”, K. Pendereckio „Ciaccona” iš „Polish requiem”, A. Schnittke's „Sutartinės”, skirtos Sausio 13-osios įvykiams Vilniuje atminti, R. Šekšnytės „De Profundis” ir kt. Taip pat išgirsime G. Kancheli kūrinį „Silent Prayer”, 2007 m. sukurtą violončelininko Mstislavo Rostropovičiaus 80-ojo bei paties G. Kremerio 60-ojo gimtadienio proga.


Orinta Budnikaitė


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.