Savaitės filmai

7MD informacija



Australija **

Į beveik tris filmo valandas režisierius Bazas Luhrmanas nusprendė sudėti epinį melodramatišką pasakojimą apie meilę a la „Vėjo nublokšti", a la klasikinis vesternas stilizuotą istoriją apie dviejų tūkstančių galvijų bandos kelionę milžiniškais Australijos plotais ir politiškai korektišką atsiprašymą vadinamųjų pavogtų kartų, kai aborigenai ne vieną dešimtmetį buvo atimami iš šeimų ir prievarta „mokomi" vakarietiškos civilizacijos. Dar filme rasime karinės dramos, komedijos epizodų bei nepaprasto grožio gamtos vaizdų, pavojingai priartėjančių prie kičo ar parodijos. Kaip ir ankstesniuose režisieriaus filmuose „Mulen Ružas" ar postmodernistinėje „Romeo ir Džuljetos" ekranizacijoje, „Australijoje" barokiška operinė forma akivaizdžiai perauga turinį. Šis, kaip ir personažų psichologinės charakteristikos, susitraukia iki minimumo. Todėl pasakojimas apie anglų aristokratę ledi Ešli (Nicole Kidman), kuri atsidūrusi Australijoje tampa tikra verslininke ir suranda meilę vyriškumo parodiją primenančio vairuotojo ir kaubojaus Druverio (Hugh Jackman) glėbyje, visai nejaudina. Iš pat pradžių akivaizdu, kad herojai nugalės visas blogųjų personažų jiems kuriamas kliūtis. Postmodernistinė Luhrmano estetika, regis, smarkiai senstelėjo (Australija, JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)


Diena, kai sustojo Žemė **

Režisierius Scottas Derricksonas sukūrė naują vieno garsiausių kino istorijoje fantastinių filmų versiją. Žemėje nusileidžia kosminis laivas ir žmonija atsiduria kontakto su nežemiška civilizacija akivaizdoje. Ar atvykėlių misija bus taiki? Labai daug kokybiškų vaizdo efektų. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Keanu Reevesas, Jennifer Connelly, Johnas Cleese, Jonas Hammas, Jedenas Smithas (JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)


Hercogienė ***

Šis kostiuminis režisieriaus Saulo Dibbo filmas sukurtas pagal Amandos Foreman knygą. Filmo herojė - istorinė asmenybė, gyvenusi XVII a. Hercogienė Georgiana buvo viena savo epochos ikonų - maištininkė, gražuolė, švaistūnė ir politikė. Visai jaunutę Džordžianą (Keira Knightley) ištekina už Devonširo hercogo (Ralph Fiennes). Vienintelis jo vedybų tikslas - sulaukti įpėdinio. Tačiau jauna žmona pagimdo mergaitę, po to - kitą. Kunigaikštis yra nusivylęs ir įsitikinęs, kad Džordžiana neįvykdė savo įsipareigojimų. Jis pasirenka meiluže geriausią žmonos draugę. Kai Džordžiana nieko nebesitiki iš gyvenimo, jos kelyje pasirodo jautrus ir švelnus Grėjus (Dominic Cooper)... Melodramatiškas filmo siužetas nėra saldžiai sentimentalus, filme daug humoro persmelktų scenų. Žiūrovus, be abejo, sužavės kostiumai, interjerai ir gražūs personažai. Šis filmas tiems, kurie nori maloniai praleisti laiką (D. Britanija, Italija, Prancūzija, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)


Keleiviai **

Lėktuvo katastrofoje išgyveno šeši keleiviai. Jais rūpinasi psichologė (Anne Hathaway). Tarp jos ir vieno globotinio ima regztis ypatingas ryšys. Tačiau išsigelbėję keleiviai pradeda dingti paslaptingomis aplinkybėmis. Psichologė nusprendžia išsiaiškinti keistų išnykimų priežastis. Rodrigo Garcia filme taip pat vaidina Clea DuVall, Davidas Morse'as, Dianne Wiest, Patricas Wilsonas (JAV, 2008). (Vilnius)


Klasė ***

Paradokumentiniu stiliumi nufilmuotas debiutuojančio estų režisieriaus Ilmaro Raago filmas iškart sukėlė diskusijas, nes palietė vieną opiausių šių dienų problemų - mokykloje klestinčią prievartą. Filmo herojų šešiolikmetį Josepą persekioja klasės draugai. Juos erzina tykus, introvertiškas, pasilinksminimų vengiantis jaunuolis. Netikėtai pats sau Josepą užstoja naujokas Kasparas. Taip jis netrunka užsitraukti kitų klasės draugų neapykantą. Visa tai abejingai stebi mokytojai; kas vyksta iš tikrųjų, nesupranta ir abiejų vaikinų artimieji. Nusprendę nepasiduoti vaikinai pamažu suartėja. Tačiau bendraklasiai sadistai priartėja prie pavojingos ribos. Tada draugai nusprendžia atkeršyti už pažeminimą. Filmas gali sujaudinti, jis nuoširdus, primena mokyklos kroniką. Tai ir savotiška brendimo problemų studija. Tačiau režisierius pernelyg akivaizdžiai seka Guso Van Santo „Drambliu", todėl įspūdis gana dviprasmiškas: viena vertus, tai aktualus, diskusiją visuomenėje sugebantis sužadinti kūrinys. Kita vertus, jis akivaizdžiai antrinis. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Vallo Kirsas, Pärtas Uusbergas, Lauris Pedaja, Paula Solvak, Mikkas Magi (Estija, 2007). (Vilnius)


Ketverios Kalėdos **

Setho Gordono komedijos herojai, jauna pora, nusprendžia per Kalėdas aplankyti savo artimuosius. Jaunųjų tėvai yra išsiskyrę ir gyvena su naujais partneriais. Vadinasi, Reese Witherspoon ir Vince'o Vaughno personažams teks aplankyti net keturias šeimas. Vienoms Kalėdoms gal ir daugoka, tiesa? (JAV, Vokietija, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys)



****** – šedevras,
***** – pasižiūrėti bûtina,
**** – geras filmas,
*** – būna ir geriau,
** – jei turite daug laiko,
* – niekalas

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.