Popietė su Modestu Pitrėnu

7MD informacija
Lietuvos muzikų sąjunga Vilniaus rotušėje surengė muzikinę popietę su vienu talentingiausių jaunųjų Lietuvos dirigentų Modestu Pitrėnu. Šis ekspresyvus, dinamiškas dirigentas Lietuvos muzikos ir teatro akademiją baigė du kartus: 1997 m. chorinį dirigavimą prof. Liongino Abariaus klasėje, o 2003 m. simfoninį bei operinį dirigavimą prof. Juozo Domarko klasėje. 1995-1996 m. M. Pitrėnas tobulinosi muzikų Mekoje - garsiojoje

Zalcburgo muzikos ir meno mokykloje „Mozarteum", vėliau dalyvavo žymių dirigentų seminaruose ir meistriškumo kursuose. Užaugęs ne muzikų šeimoje, M. Pitrėnas, tu

rėdamas puikius muzikinius duomenis, nuo pat vaikystės paskyrė savo gyvenimą muzikai. Jau 1990-aisiais, būdamas tik 16 metų, M. Pitrėnas įkūrė chorą „Psalmos" ir vadovavo jam visą dešimtmetį. Su choru parengta daug koncertinių programų, gastroliuota daugelyje pasaulio šalių, laimėti prestižiniai konkursai.

Pastaraisiais metais dirigento veikloje ypač svarbią vietą užėmė bendradarbiavimas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, su kuriuo M. Pitrėnas parengė L. van Beethoveno, R. Schumanno, G. Mahlerio, C. Debussy ir kitų kompozitorių stambių kūrinių programas.

Šiuo metu M. Pitrėnas yra Kauno miesto simfoninio orkestro vyr. dirigentas, jau trejus metus diriguoja ir savarankiškai stato spektaklius Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje: operas R. Strausso „Salomėją", R. Wagnerio „Walkiriją", R. Portman „Mažąjį princą", baletus „Raudonoji Žizel" ir „Graikas Zorba". Taigi šio muzikalaus dirigento dinamiškumo galėtų pavydėti kiekvienas muzikantas. Be to, su Kauno miesto simfoniniu orkestru M. Pitrėnas dalyvauja auksinio balso TV projekte „Triumfo arka".

Popietėje buvo prisimintas dirigento nueitas kūrybos kelias, M. Pit

rėnas dėkojo maestro J. Domarkui už didžias profesionalumo pamokas ir visapusišką globą, už žmogišką šilumą. Vakaro klausytojai turėjo progos pamatyti M. Pitrėno koncertų įrašų fragmentus, pabendrauti su kukliu ir nuoširdžiu jaunuoju dirigentu, lakoniškai atsakiusiu į visus žiūrovų klausimus. A. Žigaitytė-Nekrošienė, šmaikščiai vedusi šį renginį, daug prisidėjo prie jo sėkmės. Naujųjų metų išvakarėse M. Pitrėną matysime prie dirigento pulto LNOBT, - jis diriguos G. Donizetti operos „Meilės eliksyras" premjeroje. Sėkmės!

Vidutis Bakas

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.