Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas

Živilė Ramoškaitė
„Groti scenoje, kurioje kabo didžiojo Jaschos Heifetzo portretas - nepaprastai atsakinga", - sakė Gidonas Kremeris, uždarydamas Antrąjį tarptautinį Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursą, įvykusį 2005-ųjų pradžioje.

Ketveri metai prabėgo labai greitai, ir štai priartėjo III konkursas, paversiantis Vilnių nuostabaus instrumento, smuiko, sostine.

Legendinis smuiko virtuozas Jascha Heifetzas gimė Vilniuje 1901 m. vasario 2 dieną. Pirmieji jo muzikos žingsniai ir sėkmės susiję su Vilniumi. Čia jis pradėjo groti smuiku, čia lankė muzikos mokyklą dabartinėje Vilniaus gatvėje ir surengė pirmuosius sėkmingus koncertus. Nepaprasto talento vaikui buvo pranašaujama puiki ateitis. Jį išgirdę žinomi to meto rusų smuiko pedagogai pasirūpino jo mokslu Sankt Peterburgo konservatorijoje pas įžymų pedagogą Leopoldą Auerį. Pagarsėjęs šiame mieste, J. Heifetzas 1912 m. surengė koncertą Berlyne, ir tai tapo jo tarptautinės karjeros pradžia. Nuo 1917 m. iki mirties J. Heifetzas gyveno Jungtinėse Amerikos Valstijose, o koncertavo visame pasaulyje.

2001-aisiais, minint J. Heifetzo šimtąsias gimimo metines, Vilniuje buvo surengtas Pirmasis tarptautinis smuikininkų konkursas, kurio vertinimo komisijos pirmininku sutiko būti Gidonas Kremeris. Ši puiki iniciatyva sėkmingai tęsiama.

Šiemet konkursas vyksta jau trečią kartą ir ypač malonu pabrėžti, kad nuo jo atsiradimo renginį globoja Jo Ekscelencija Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus.

Trečiojo konkurso dalyvius vertins autoritetinga žiuri, kurios pirmininkas vėl yra įžymusis menininkas G. Kremeris, o kiti šeši nariai - žinomi atlikėjai ir pedagogai iš įvairių šalių. Tai Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriai Jurgis Dvarionas ir Petras Radzevičius bei Eberhardas Feltzas (Vokietija), Alexandras Fischeris (Švedija), Borisas Garlitzkis (Prancūzija), Alexejus Mijlinas (Ispanija). Konkurso sekretorius - Justas Dvarionas.

Kaip ir anksčiau, konkursas vyksta trimis etapais. Pradžioje rengiamas atrankinis (parengiamasis) turas, jo metu išklausomi pretendentų atsiųsti įrašai su nurodyta programa ir atrenkami dalyviai į pirmąjį turą. Ši perklausa jau įvyko. Malonu konstatuoti, kad šiemet dalyvauti konkurse panoro ypač daug smuikininkų iš viso pasaulio: užsiregistravo ir įrašus atsiuntė 52 atlikėjai iš 22 šalių.

Atrinkti konkursantus į I turą buvo pavesta dviem žiuri nariams - profesoriams J. Dvarionui ir P. Radzevičiui. Išklausę įrašus jie atrinko 37 smuikininkus, atstovausiančius 16 šalių - nuo artimiausių kaimynų iki Pietų Korėjos, taip pat Lietuvos.

Pirmasis konkurso turas vyks Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje sausio 10-12 dienomis. Jo paklausyti gali visi besidomintys, įėjimas laisvas.

Antrasis, finalinis, turas, kuriame atlikėjai gros su Nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamu maestro Juozo Domarko, įvyks Nacionalinėje filharmonijoje sausio 14 d.

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.