Praūžė anime dienos „Otaka"

7MD informacija
Keturios dienos, septyni filmai ir daugiau nei du tūkstančiai žiūrovų - tokią statistiką pateikia pirmasis oficialus Japonijos animacijos festivalis „Otaka". Pagrindinis projekto tikslas - pirmą kartą Lietuvoje kokybiškai pristatyti įvairiu laiku ir skirtingais stiliais sukurtas anime žanro juostas.

Festivalyje buvo galima pamatyti jau klasika tapusius japonų animacijos šedevrus: Hayao Miyazaki „Nausika iš Vėjų slėnio" bei Mamoru Shinzaki „Basakojis Genas". Festivalyje parodyta ir naujų bei į įprastus anime stilistikos rėmus netelpančių filmų - Michaelo Ariaso juosta „Betonas geležis raumenys" bei siurrealistinėmis formomis ir kaleidoskopišku siužetu pasižymintis ekscentriškas Masaaki Yuasa filmas „Proto žaidimas". Ištikimi anime žanro gerbėjai turėjo galimybę pamatyti kultinio Mamoru Oshii pasakojimo apie kibernetinę žmonijos ateitį „Dvasia šarvuose" tęsinį „Dvasia šarvuose 2: nekaltybė".

Sekmadienį pasibaigęs renginys sulaukė didžiulio anime gerbėjų (vadinamųjų otaku) susidomėjimo. Vienas iš festivalio tikslų ir buvo šio žanro gerbėjams suteikti galimybę jų mėgstamus filmus pasižiūrėti kokybiškai, tam skirtoje vietoje ir visiems kartu. Gausiai rinkosi ir apie anime nieko nežinantys kino žiūrovai.

„Forum Cinemas Vingis" kino teatre vyko ne tik filmų peržiūros. Atėjusieji į kino teatrą galėjo pasijusti tarsi karnavale. Tai buvo specialus renginys „cosplay", kuriame gerbėjai įsikūnijo į savo pasirinktus anime personažus. Vyko ir tradicinių japoniškų origami lankstymo iš popieriaus kūrybinės dirbtuvės. Japonijoje gyva legenda - jei sulankstysi tūkstantį gervių - išsipildys bet koks noras. Gervės Japonijoje taip pat yra taikos simbolis, tad neatsitiktinai šios kūrybinės dirbtuvės buvo surengtos po 1983 m. juostos „Basakojis Genas" peržiūros. Filme į vieną tragiškiausių XX amžiaus įvykių - atominės bombos sprogimą Hirosimoje - pažvelgta mažo berniuko akimis.

Po šių metų sėkmės „Otaka" komanda neabejoja, kad ryšis anime filmų į Lietuvą atvežti ir kitais metais. Antrajame festivalyje ketinama parodyti dar daugiau filmų ir nustebinti gerbėjus naujais ir dar nematytais kūriniais. Taip pat ruošiamasi daugiau dėmesio skirti vaikams.


„Kino aljanso" inf.

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.