Keičiasi Europa, keičiasi Europos kinas

Santa Lingevičiūtė


Europos kino apdovanojimai startavo prieš 20 metų, 1988-aisiais. Kokie jie buvo tada ir kas pasikeitė?

Visų pirma, pasikeitė pati Europa. Kai Ingmaras Bergmanas įsteigė Europos kino akademiją, Europoje dominavo pasidalijimas į Rytus ir Vakarus, tad viena didžiausių institucijos siekiamybių buvo suvienyti filmų kūrėjus tame pačiame mieste, kambaryje ar draugijoje. Dabar stipriai veikia solidarumo jausmas ne tik Europos Sąjungos teritorijoje, bet ir už jos ribų.

O Europos kino akademija? Kaip keitėsi ji?

Europos kino akademija vis dar vienija Europos kino kūrėjus, nepaisydama nei politinių, nei tautinių sienų, bei siūlo mainų, apmokymų ar paramos galimybes. Pirmaisiais metais akademijai priklausė 99 nariai, reprezentavę tai, kas svarbiausia Europos kine. Tais laikais apdovanojimus skirdavo speciali žiuri. 1996-aisiais Europos kino akademijos gretas papildė daugiau narių, tarp kurių buvo prodiuserių, dizainerių, kino operatorių ir scenaristų - juk jie visi yra be galo svarbūs kuriant filmą. Šiandien mes turime daugiau nei 1800 narių ir būtent jie balsuoja už Europos kino apdovanojimų nominantus. Nuo 1996 m. Wimas Wendersas yra Europos kino akademijos prezidentas, o nuo 2006 m. mūsų kompanija EFA (Europos festivalių asociacija) organizuoja apdovanojimų ceremoniją, kuri dabar transliuojama daugiau nei keturiasdešimtyje šalių!


Šiemet pirmą kartą apdovanojimai teikiami Šiaurės Europos šalyje. Kaip tai paveikė šiųmetinį renginį?

Kas antrus metus Europos kino apdovanojimai vyksta Berlyne, kur ir įsikūrusi Europos kino akademija, kitais metais apdovanojimai keliauja po skirtingas Europos kino sostines. Apdovanojimai buvo teikiami Londone, Paryžiuje, Romoje, Barselonoje, Varšuvoje, dabar - Kopenhagoje. Tad apdovanojimų ceremonija nuolat įgyja vietinio kolorito.

Kas gi buvo daniško 2008-aisias?

Kartu su mūsų danų partneriais sugebėjome surengti išties europietišką apdovanojimų savaitgalį, kuriame buvo apstu daniško pikantiškumo. Pavyzdžiui, šiųmetinį renginio scenarijų kūrė Nickas Roddickas iš D. Britanijos kartu su dviem danais Jensu Krone ir Oliveriu Zahle'u. Dekoracijas kūrė danų dizaineris Clausas Zieras. Apdovanojimų ceremoniją tiesiogiai transliavo Danijos televizija, renginį vedė nuostabusis Mikaelis Bertelsenas - populiarus vienos danų televizijos programos vedėjas, o vakaro grupė buvo „DR Big Band" - bene populiariausias danų estradinis orkestras. Tad, manau, jei žiūrėjote šių metų apdovanojimus kaip žiūrovas salėje ar prie televizoriaus - pajutote, kad renginys neabejotinai daniškas.


Kas dar vyko per apdovanojimų savaitgalį?

Bendradarbiaujant su Kopenhagos bei Frederiksbergo miestų savivaldybėmis ir Danijos kultūros ministerija, remiant Danų kino institutui, Šiaurės šalių kino fondui suorganizavome viešus filmų, kurie buvo apdovanoti anksčiau bei nominuoti šiais metais, seansus. Buvo surengti ir užsiėmimai su Wimu Wendersu, Ari Folmanu bei Niku Powellu, taip pat vyko kasmetinė EFA konferencija, kuri šiemet koncentravosi į komedijos žanrą. Šių metų apdovanojimai ne tik pasižymėjo „daniškumu", bet ir danų visuomenė galėjo įvairiai dalyvauti apdovanojimuose.


Ko ypač laukėte iš šių metų apdovanojimų?

Mums buvo didelė garbė pasveikinti Danijos princą ir princesę, kurie dalyvavo apdovanojimų ceremonijoje. Visada labai jaudinantis momentas yra laimėtojų paskelbimas, aš ypač laukiau ant scenos pasirodysiančių „Dogmos' 95" brolijos ir Judi Dench. Vienas ryškiausių momentų buvo apdovanojimas už geriausią operatoriaus darbą, skirtas puikiam italų kino operatoriui Carlo di Palmai atminti. Šiais metais jis buvo teikiamas pirmąkart ir pavadintas Carlo di Palmos vardu.


Ką planuojate pasibaigus apdovanojimams Kopenhagoje?


Aišku, Europos kino apdovanojimai yra žinomiausias Europos kino akademijos renginys, tačiau ne vienintelis. Visus metus mes organizuojame ir dalyvaujame įvairiuose seminaruose bei konferencijose. Pavyzdžiui, 2008 m. Izraelyje surengėme jaunųjų dokumentininkų susitikimą bei EFA užsiėmimus filmų montuotojams su Hervé Schneidu. Po šių apdovanojimų tęsime pasirengimą 2009-ųjų Europos kino apdovanojimams, kurie vyks Esene.

 

Tai kažkas naujo - kodėl ne Berlyne?

Berlynas - apdovanojimų gimtinė, tad šis miestas visada liks mūsų namai. Žinoma, už tai turime būti dėkingi savo rėmėjams. Europos kino apdovanojimai Esene - tai Berlyno indėlis į Europos kultūros sostinę, kuria Esenas taps 2010-aisiais, ir mes labai džiaugiamės galėdami surengti apdovanojimus kitame Vokietijos mieste.


Pagal Europos kino akademijos informaciją parengėSanta Lingevičiūtė

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.