Europos kino akademijos apdovanojimai „Gomorai"

7MD informacija
Šiemet Europos kino apdovanojimai buvo teikiami Kopenhagoje.

Tai simboliška, nes būtent danų režisierius Larsas von Trieras ir trys jo kolegos Thomas Vinterbergas, Kristianas Levringas ir Sorenas Kragh-Jacobsenas šiemet buvo apdovanoti specialiuoju Europos kino akademijos prizu už „Dogmos'95" manifestą. Prieš trylika metų danų kinematografininkų suformuluotos filmų kūrimo taisyklės paveikė ne tik danų kiną ir tapo iššūkiu masinės kultūros suformuotai žiūrovų auditorijai. „Dogmos'95" filmai sukrėtė žiūrovus masinei kultūrai nebūdingu realistiškumu. Tačiau dabar „Dogma'95" - jau kino istorija, bet danų kinas įsitvirtino masinėje sąmonėje, o Danija tapo nacionalinį kiną remiančios valstybės pavyzdžiu.

Šiemet Europos kino apdovanojimų, kurie iš pradžių dar buvo vadinti „Feliksais" (tokį už „Neregių žemę" yra pelnęs Audrius Stonys), lietus pasipylė ant italų režisieriaus Matteo Garrone's filmo „Gomora". Jis tapo geriausiu Europos metų filmu, „Gomorai" atiteko ir geriausio režisieriaus, scenaristo, operatoriaus, aktoriaus apdovanojimai. Šiemet Kanuose apdovanota „Gomora" yra to paties pavadinimo Roberto Saviano romano (šiemet pasirodžiusio ir lietuviškai) ekranizacija. Paradokumentiškas filmas atskleidžia Neapolio mafijos pasaulį, kuriame kiekvienas yra prieš visus, ir šios nusikaltėlių imperijos veikimo mechanizmus. Mafija paskelbė mirties nuosprendį Saviano. Galima numanyti, kad filmo apdovanojimai išreiškia ir solidarumą su knygos autoriumi. „Gomora" sukrėtė italų visuomenę. Tai vienas iš nedaugelio šių dienų filmų, galinčių paveikti jos raidą. Lietuviškoji filmo premjera planuojama „Kino pavasaryje", ekranuose filmas turėtų pasirodyti balandį.

Kitu šiųmetinės ceremonijos triumfatoriumi tapo britų filmas „Alkis" („Hunger"). Jis paskelbtas „metų atradimu". „Alkio" autorius - juodaodis režisierius Steve`as McQueenas taip pat rėmėsi realiais faktais - 1981 m. IRA kovotojų kalėjime surengtu bado streiku.

Geriausią Europos dokumentinį filmą rinko atskira žiuri. Apdovanojimas buvo įteiktas čekei Helenai Treštikovai už filmą „Renė". Tai - unikalus dokumentas, pasižymintis ypatingu kūrėjo ir jo filmuojamo objekto santykiu. Režisierė dvidešimt metų filmavo visuomenės paraštėse atsidūrusį savo herojų.



2008 m. Europos kino apdovanojimai

Geriausias metų filmas: „Gomora" („Gomorra", Italija, rež. Matteo Garrone).

Geriausias režisierius: Matteo Garrone („Gomora").

Geriausias aktorius: Toni Servillo (filmai „Il Divo", „Gomora", Italija).

Geriausia aktorė: Kristin Scott Thomas (filmas „Jau seniai tave myliu" („Il y a longtemps que je t`aime", rež. Philippe Claudel, Prancūzija, Vokietija).

Geriausias scenarijus: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso ir Roberto Saviano („Gomora").

Carlo di Palma apdovanojimas geriausiam operatoriui: Marco Onorato („Gomora").

Europos kino akademijos prizas (Prix d`excellence) už geriausius kostiumus: Magdalena Biedrzycka (filmas „Katynė", rež. Andrzej Wajda).

Geriausias kompozitorius: Max Richter (filmas „Valsas su Baširu" („Waltz with Bashir", Izraelis).

Europos metų atradimas: „Alkis" („Hunger", rež. Steve McQueen, D. Britanija).

FIPRESCI (kino kritikų) prizas: režisieriui Abdellatifui Kechiche'ui už filmą „Kuskusas" ( „La Graine et le mulet", Prancūzija).

Geriausias dokumentinis filmas (Prix ARTE): „Renė" ( rež. Helena Treštikova, Čekija).

Geriausias trumpo metražo filmas: Frenki" („Frankie", rež. DarrenThornton, D. Britanija).

Europos kino akademijos apdovanojimas už gyvenimo indėlį - Judi Dench.

Apdovanojimas už Europos indėlį į pasaulinį kiną: Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Kristian Levring, Soren Kragh-Jacobson už „Dogmą' 95".

Žiūrovų prizas : „Haris Poteris ir Fenikso brolija" (rež. David Yates, JAV).


Parengė K.R.


*  *  *


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.