Savaitės filmai

7MD informacija

Įkvėpimas žudyti **

Antonas (Konstantinas Chabenskis) rašo kriminalinius romanus. Jo knygų ciklas apie samdomo žudiko Kauko (originalus filmo pavadinimas „Domovoi") nuotykius, regis, pradeda išsisemti, kai Antonas tampa žmogžudystės liudininku. Netrukus žudikas (Vladimiras Maškovas) pasisiūlo Antonui padėti rašyti naują knygą. Rašytojas turės atlikti visus samdomo žudiko veiksmus (sekti auką, tirti jos įpročius, aplinką ir pan.), išskyrus paskutinįjį veiksmo aktą. Jam priartėjus, Antonas supras, kad tapo gudriai suregztos intrigos auka... Šis Kareno Oganesiano filmas Rusijoje tapo hitu, jame yra eksploatuojama itin populiari samdomų žudikų tema, be to, filmui suvokti neprireiks jokių intelektualinių pastangų. Filmo kūrėjai nevengia moralizuoti: nelaimės Antoną ištinka todėl, kad jis paliko savo sūnų psichoneurologiniame internate. Vienas filmo veikėjas tardytojas priekaištauja Antonui ir dėl to, kad šis savo romanuose kuria legendą, kurią perskaitę berniukai užsinorės tapti žudikais. Filmas primityvus kaip televizijos serialas, todėl net kyla noras užjausti puikius aktorius, tarp jų ir Čulpan Chamatovą, kuriai teko ryžtingos Antono mylimosios vaidmuo. Kita vertus, kiekvienas juk gali rinktis. Pabaiga verčia įtarti, kad bus kuriamas tęsinys (Rusija, 2008). (Vilnius, Klaipėda)

Puikybė ir garbė ***

...Jau kelios Tirnių šeimos kartos yra policininkai. Šiam klanui svarbiau apsaugoti savus, nei laikytis garbės kodekso. Tačiau kartą kilęs skandalas pasirodo stipresnis už tylėjimo teisę, todėl šeimos nariai priversti rinktis. Tai įvyksta po to, kai keturių policininkų nužudymu susidomi spauda. Paaiškėja, kad narkotikų prekiautojai iš anksto žinojo apie policijos atvykimą. Šeimos patriarchas įsako jaunėliui Rėjui tirti bylą. Šis netrukus supranta, kad čia kai kas daugiau nei paprastas kriminalinis nusikaltimas, susidorojimas su policininkais primena kerštą. Šis filmas turėjo pasirodyti 2002 m., bet po 2001 m. rugsėjo 11-osios buvo atidėtas, nes atrodė negarbinga kalbėti apie korumpuotus Niujorko policininkus, juolab kad filmas yra morali pasaka apie būtinybę kalbėti tiesą ir apie tai, ką už tai reikia užmokėti. Filmą kūrę režisierius Gavinas O'Connoras ir jo brolis dvynys prodiuseris Gregas O'Connoras yra Niujorko policininko sūnūs. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Colinas Farrellas, Edwardas Nortonas, Jonas Voightas, Noah Emmerichas, Jennifer Ehle (JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas)

Saulėlydis **

Septyniolikmetė Izabela Svan atvyksta į mažą Vašingtono valstijos miestą gyventi kartu su tėvu. Ji mano, kad naujasis gyvenimas bus nuobodus kaip ir miestelis. Tačiau mokykloje ją sudomina keistos draugijos - dviejų merginų ir trijų vaikinų elgesys. Izabela įsimyli vieną iš jų, Edvardą. Kai mergina supranta, kad Edvardas - vampyras, trauktis per vėlu. Catherine Hardwicke filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Kristen Stewart ir Robertas Pattinsonas (JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys)

Žakas Merinas: mirties instinktas ****

Pirmoji dilogijos apie paskutiniu prancūzų gangsteriu vadinamą žudiką ir plėšiką Jacques'ą Mesrine'ą dalis. Filmas pasakoja apie tai, kaip vaikinas iš padorios šeimos, grįžęs iš karo tarnybos Alžyre, pasirenka nusikaltėlio kelią. Režisierius Jeanas-Franšois Richet chronologiškai rodo Merino gyvenimą ir tai, kaip gimė jo legenda. Režisierius remiasi geriausiais prancūzų filmų apie gangsterius pavyzdžiais ir sukuria įsimintiną reginį, kuriame nestinga žiaurių nusikaltimų, gražių moterų ir gaudynių. Tačiau svarbiausias šiame pasakojime yra puikiai Vincent'o Casselio suvaidintas Merinas - sudėtinga asmenybė, kurioje viršų nuolat ima tamsusis pradas. Taip pat vaidina Cécile De France, Gérard'as Depardieu (Prancūzija, Kanada, Italija, 2008). (Vilnius, Kaunas, Šiauliai)





****** - šedevras,
***** - pasižiūrėti būtina,
**** - geras filmas,
*** - būna ir geriau,
** - jei turite daug laiko,
* - niekalas

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.