Savaitės filmai

7MD informacija

007. Paguodos kvantas ***

Šįkart neprilygstamasis Džeimsas Bondas ieškos mylimos merginos žudikų. Taip jis aptiks tarptautinės nusikaltėlių organizacijos pėdsakus. Nusikaltėliai prisidengia ekologijos idėjomis. Jie rengia sąmokslus, žudo, manipuliuoja visuomenės nuomone. Padedamas gražios merginos Kamilės (Olga Kurilenko), Bondas suras ir nubaus visus mylimosios mirties kaltininkus, tarp jų ir ekologą Dominiką (Mathieu Amalric). Kaip visada nepristigs kvapą gniaužiančių gaudynių, įvairių triukų. Senosios kartos Bondo gerbėjai, žiūrėdami į ne visai gražuolį Danielio Craigo Bondą, ko gero, pasiilgs neįtikėtinų senųjų laikų agento 007 „žaisliukų", padedančių lengviau persikelti į pasakišką ir visomis spalvomis trykštantį kičo pasaulį. Tačiau iš režisieriaus Marco Forsterio elegantiškumo taip pat neatimsi: jis puikiai jaučia Bondo epopėjos stilių (D. Britanija, JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Marijampolė)

Japoniškas vesternas *

Tai, kas labiausiai žavėjo klasikiniuose ir spagečių vesternuose, Quentino Tarantino filmuose, tai, kas Tarantino žavėjo trečiarūšiuose japoniškuose samurajų filmuose, ir dar daugybę populiarių paskutiniųjų dešimtmečių filmų motyvų režisierius Takashi Miike sudėjo į vieną krūvą, ją surišęs pasakojimu apie dviejų gaujų kovą dėl paslėpto aukso. Atrodytų, ko daugiau reikia: sėdėk ir džiaukis, kad viską gauni iškart ir milžiniškomis porcijomis: kraują, seksą, kovas, humorą ir politiškai korektišką moralą, esą už visus turtus brangesnė yra meilė. Tačiau porą valandų žiūrėti, kaip kiną žaidžia sumitę amžini berniukai, tarp jų ir pats Tarantino, neįtikėtinai nuobodu. Todėl šis filmas dar kartą įtikina, kad svarbiausia yra saikas, ir ne tik gaminant tradicinį sukijaki (Japonija, 2008). (Vilnius)

Melo pinklės ***

CŽV agentas Rodžeris Feris (Leonardo DiCaprio) kovoja su teroristais jų namuose - Irake, Jordanijoje, Saudo Arabijoje, Palestinos teritorijoje, ten, kur mezgasi teroristų ryšiai ir kuriami jų planai. Feris yra ne tik vertingas agentas, jis myli Rytus ir laisvai kalba arabiškai. Jo viršininkas Edas Hofmanas (Russell Crowe) mėgsta šeimyninio gyvenimo patogumus. Režisierius Ridley Scottas filme akcentuoja ne tik savotišką amerikiečių karo su terorizmu kasdieniškumą, bet išryškina politikų cinizmą. Feris ir Hofmanas sugalvoja gudrų planą, kuris gali padėti pričiupti arabų teroristų vadeivas. Tačiau sėkmingai prasidėjusiai operacijai iškyla grėsmė, Feris patenka į teroristų rankas... Filmas sukurtas pagal JAV žurnalisto Davido Ignatiuso romaną (neseniai pasirodžiusį ir lietuviškai). Filmas gerokai užtęstas, antroji valanda jau nebesugeba išsaugoti pradžioje puikiai augintos įtampos. Tačiau akivaizdu, kad iki tol politiniam priskiriamas temas užkariauja pramoginis nuotykių kinas (JAV, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)

Naktys Rodantėje ***

Patys nekantriausi žiūrovai, tiksliau, žiūrovės, jau spėjo perskaityti neseniai lietuviškai pasirodžiusią Nicholaso Sparkso knygą, kuri ir tapo kine debiutuojančio garsaus teatro režisieriaus George'o C. Wolfe'o filmo pagrindu. Tai - dviejų brandžių žmonių meilės istorija. Adrijenai (Diane Lane) nusibodo aiškintis santykius su neištikimu vyru ir pretenzinga dukra. Vieną savaitgalį ji tiesiog nuo visko pasislepia mažame pajūrio miestelyje. Adrijena tikisi draugės pensione surasti geidžiamą ramybę. Tačiau netrukus ji išgirsta orų prognozę - artėja galinga audra. Pensione pasirodo ir naujas svečias - daktaras Polas Fleneris (Richard Gere). Jis taip pat turi problemų ir šį savaitgalį nori išspręsti nuosavos tapatybės krizę. Pasak režisieriaus, šie du suaugę žmonės, kurie tiek daug kentėjo ir tiek daug prarado (tėvus, meilę ir dar daug svarbių dalykų), patirs kažką, ko nebūtų niekad išgyvenę, jei staiga nebūtų atsidūrę Rodantėje (JAV, Australija, 2008). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Marijampolė)



****** - šedevras,

***** - pasižiūrėti būtina,

**** - geras filmas,

*** - būna ir geriau,

** - jei turite daug laiko,

* - niekalas

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.