Fortepijoninio trio „FortVio" sėkmė

7MD informacija
Lapkričio 17-23 d. Kalugoje vyko vienas prestižiškiausių šalies konkursų - III tarptautinis S.I. Tanejevo kamerinių ansamblių konkursas. Jame dalyvavo ir ansamblis iš Lietuvos - fortepijoninis trio „FortVio": Indrė Baikštytė (fortepijonas), Ingrida Rupaitė (smuikas) ir Povilas Jacunskas (violončelė).

Šis trejus metus gyvuojantis ansamblis jau yra laimėjęs I vietą V tarptautiniame Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkurse (Lietuva, 2006) bei III vietą XIII tarptautiniame J. Brahmso kamerinių ansamblių konkurse (Austrija, 2006). Ruoštis konkursams ansambliui padeda LMTA kamerinio ansamblio katedros docentė Dalia Balsytė. „FortVio" aktyviai koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje: Rusijoje, Islandijoje, Portugalijoje. Nuo pat gyvavimo pradžios ansamblis pasižymi savitu atlikimo braižu, kurio pagrindas - emocionalus, ekspresyvus grojimas.

S.I. Tanejevo konkurso pirmam turui reikėjo siųsti W.A. Mozarto ir J. Brahmso kūrinių įrašus. Į antrąjį turą buvo atrinkta 20 ansamblių (fortepijonų duetai, fortepijoniniai trio, kvartetai, kvintetai) iš Rusijos, Ukrainos, Bulgarijos, Baltarusijos, Moldovos, Korėjos ir Lietuvos. Į finalą pateko 13 ansamblių - 4 fortepijonų duetai, 6 trio (tarp jų - iš Lietuvos) ir 3 kvintetai. „FortVio" finale grojo S.I. Tanejevo Trio III-IV dalis ir D. Šostakovičiaus Trio, op. 67. Komisijai, kurią sudarė 11 narių iš Rusijos, JAV, Anglijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Lietuvos, pirmininkavo Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos prorektorius Aleksandras Bondurianskis. „FortVio" tapo laureatais - laimėjo II vietą, minimaliu balų skaičiumi nusileisdamas I vietos laimėtojams - fortepijoniniam kvintetui „Sezar" (Rusija).

Tarp antrojo turo ir finalo vyko specialios T.A. Gaidamovič premijos konkursas, kuriame pageidauta atlikti savo šalies kompozitoriaus kūrinį. „FortVio" atliko A. Šenderovo Trio Nr. 2 „In memoriam..." Kūrinys sulaukė didžiulio susidomėjimo. Premija buvo skirta lietuvių trio, ir vertinimo komisijos pageidavimu būtent A. Šenderovo kūrinį „FortVio" atliko baigiamajame laureatų koncerte Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos S. Rachmaninovo salėje. Taip pat ansambliui „FortVio" buvo įsteigtas specialus Kalugos apskrities gubernatoriaus prizas.

Kaip teigė vertinimo komisijos darbe dalyvavęs LMTA kamerinio ansamblio katedros profesorius P. Kunca, „ansamblis buvo ryškus per visą konkursą. Jis pasižymėjo meninių charakteristikų branda, minties plėtojimo logika, ansambliškumu. „FortVio" pakėlė konkurso lygį. Atlikėjai turi savo požiūrį ir juo įtikina."

„FortVio" pergalė III tarptautiniame S.I. Tanejevo konkurse - neabejotinai svarus indėlis į kamerinės muzikos atlikimo lietuviškąjį aruodą.

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.