Jaunimo teatre - "Mizantropai"

informacija 7MD
Lapkričio 7, 8 d. Valstybinis jaunimo teatras kviečia į premjerą - režisieriaus Agniaus Jankevičiaus spektaklį "Mizantropai", statytą pagal komedijos meistro Moliêre'o pjesę "Mizantropas".

Ši pjesė koncentruota ne į siužetinės linijos plėtotę ar situacijų žaismingumą, o į charakterius ir dar aštresnę nei paprastai visuomenės kritiką. Pagrindinis herojus Alcestas bjaurisi žmonių veidmainiavimu, jų pataikūniška, garbės trokštančia prigimtimi. Jam koktu žiūrėti į tuos, kurie gražbyliauja ir meluoja, norėdami įsiteikti ir būti pripažinti. Ilgėdamasis tiesos, nusivylęs žmonių nenuoširdumu Alcestas nori pasitraukti nuo suktybe ir išskaičiavimais persisotinusios minios.

Režisierius pabrėžė, kad kurdamas spektaklį smarkiai koregavo ir modifikavo pjesę. Kai kurie personažai turės visai kitas funkcijas ir reikšmes nei autentiškame variante, o iš komedijos, kaip grynojo žanro, čia liks tik keletas kontūrų. Tai pirmas kartas, kai Jankevičius renkasi šį dramaturgą ir pripažįsta, kad anksčiau tokia literatūra jo visai neviliojo. Kas gi paskatino imtis šio veikalo dabar? "Tik perskaityta pjesė "Mizantropas" man paliko didelį įspūdį, - sako režisierius. - Mano manymu, pats autorius buvo mizantropas ir visa jo kūryba tuo persunkta. Mane visada traukė nelaimingi žmones. Nelaimingi dėl savo pačių tuštybės, dėl aplinkybių, kuriose atsiduria. Mizantropija taip pat nelaimė, tai - nelaimingo žmogaus ženklas. Kai nekenti kitų, vadinasi, nekenti savęs."

"Mizantropai" - trečias Jankevičiaus spektaklis Jaunimo teatre. 2005 m. jis pastatė "Virto ąžuolai" pagal J. Baltušio romaną "Parduotos vasaros", 2006 m. - Henriko Ibseno "Šmėklas". "Mizantropų" scenografiją ir kostiumus kūrė ištikima režisieriaus dailininkė Laura Luišaitytė, muziką - kompozitorius Martinas Vilumas, videoinstaliaciją - Jonas Tertelis. Spektaklyje vadina aktoriai Arnoldas Jalianiauskas, Aušra Pukelytė, Sergejus Ivanovas, Aleksas Kazanavičius, Kristina Andrejauskaitė, Andrius Bialobžeskis, Lukas Petrauskas.

Jaunimo teatro inf.

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.