Negalime tylėti!

informacija 7MD
TARPTAUTINĖS DAILĖS KRITIKŲ ASOCIACIJOS (AICA)

LIETUVOS SEKCIJA

VšĮ "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" Tarybai

Vilniaus miesto merui

Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos kolegijai

Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komitetui


PAREIŠKIMAS

dėl VšĮ "VEKS 2009" Viešųjų erdvių humanizavimo programos cenzūros

2008 10 29

Skulptoriai Robertas Antinis, Mindaugas Navakas ir Vladas Urbanavičius dalyvauja VšĮ "VEKS 2009" Viešųjų erdvių humanizavimo programoje. Visi trys autoriai VšĮ "VEKS 2009" užsakymu sukūrė site specific, t.y. konkrečioms miesto vietoms numatytus kūrinius. Tokie plačiajai visuomenei skirti projektai įgyvendinami visame pasaulyje (Lietuvoje - nuo 1993 m.). Jais siekiama pristatyti nekonvencionalų požiūrį į miesto erdves, intelektualiai provokuoti žiūrovą, aktyvinti žmonių vaizduotę. Būtent šių tikslų siekia ir anksčiau minėtųjų menininkų įgyvendinamas VšĮ "VEKS 2009" Viešųjų erdvių humanizavimo programos projektas. Visi trys darbai sudaro vientisą kompleksą, "asistuojantį" naujajai Nacionalinei galerijai, ir dėl to turi būti išdėstyti palyginti netoli naujojo muziejaus pastato. Projekto trukmė - iki 2009 m. pabaigos. Tuo atveju, jei visuomenė bei jos deleguoti savivaldybės atstovai nutartų, kad projektas sėkmingas, praturtina Vilniaus urbanistinį audinį, pagal atskirą sutartį su menininkais kūriniai galėtų tapti ilgalaikiais miestovaizdžio ženklais.

Skulptorių Antinio, Navako ir Urbanavičiaus pasiūlymus teigiamai įvertino VšĮ "VEKS 2009" kviesti Lietuvos ir užsienio ekspertai. Vilniaus miesto savivaldybės prašymu programos ir jos sudėtinių dalių - site specific objektų - meninę vertę patvirtino Lietuvos architektų sąjunga ir Lietuvos dailininkų sąjunga. Kūrybinės organizacijos atsiliepė į neįprastą savivaldybės atstovų reikalavimą, nes suteikdamos papildomą konsultaciją tikėjosi paskatinti biurokratus įveikti abejones, priimant teigiamą sprendimą dėl leidimo pastatyti žinomų menininkų kūrinius pasirinktose miesto erdvėse.

Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos kolegija 2008 m. rugsėjo 18 d. pritarė skulptorių Antinio, Navako ir Urbanavičiaus projektui ir nusprendė leisti menininkams pastatyti kūrinius projekte numatytose vietose. Tačiau 2008 m. spalio 2 d. vykusio Tarybos kolegijos posėdžio dalyviai Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininko p. Vidmanto Martikonio iniciatyva persvarstė ankstesnį Tarybos kolegijos nutarimą ir ignoruodami VšĮ "VEKS 2009" ekspertų bei šalies kūrybinių sąjungų rekomendacijas pasiūlė autoriams keisti jau iš dalies įgyvendintą projektą (visi trys autoriai pagal autorines sutartis su VšĮ "VEKS 2009" baigė kurti numatytus skulptūrinius objektus). Motyvuodama tuo, kad skulptoriaus Vlado Urbanavičiaus objektas "Krantinės arka" (2008, plienas, 2200 x 1200 x 100 cm) stilistiškai disonuoja su Vilniaus pilių ansambliu, Tarybos kolegija priėmė sprendimą uždrausti statyti jį numatytoje vietoje Neries krantinėje priešais Energetikos muziejų.

Šį Vilniaus savivaldybės Tarybos kolegijos sprendimą vertiname kaip iššūkį visai Lietuvos meninei bendruomenei. Manome, kad ignoruodama profesionalų ("VEKS 2009" ekspertų, Lietuvos architektų ir Lietuvos dailininkų sąjungų, bei paveldosaugininkų) nuomonę Vilniaus savivaldybės Tarybos kolegija viršijo jai suteiktus įgaliojimus. 2008 m. spalio 2 d. Tarybos kolegijos sprendimą vertiname kaip ideologinės cenzūros atvejį, keliantį grėsmę nuomonių įvairovei ir kūrybinės išraiškos laisvei.

Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) Lietuvos sekcijos prezidentė Ramutė Rachlevičiūtė

Nariai: Alfonsas Andriuškevičius, Rasutė Andriušytė-Žukienė, Aldona Dapkutė, Erika Grigoravičienė, Lolita Jablonskienė, Giedrė Jankevičiūtė, Raminta Jurėnaitė, Ingrida Korsakaitė, Kęstutis Kuizinas, Laima Laučkaitė-Surgailienė, Viktoras Liutkus, Elona Lubytė, Rita Mikučionytė, Rūta Pileckaitė, Tojana Račiūnaitė, Eglė Rindzevičiūtė, Helmutas Šabasevičius, Skaidra Trilupaitytė, Danutė Zovienė.

    
VšĮ "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" Tarybai

Vilniaus miesto merui

Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos kolegijai

Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komitetui

ATVIRAS LAIŠKAS

2008 11 03

Visada sulaukiama geresnių rezultatų, kai pasirinkimą lemia profesionalus požiūris. Vlado Urbanavičiaus skulptūra "Krantinės arka" bene sėkmingiausias VšĮ "Vilnius - Europos kultūros sostinė" programos "Viešųjų erdvių humanizavimas" projektas. Jis stebina savo aštriu, bet ir labai jautriu kontekstualumu, kai skulptūros forma darniai susikalba su supančia aplinka. Atrodo, kad darbui negalėjo būti geresnės vietos. Tai ne tik mano, kaip specialisto, nuomonė, apie šį darbą labai teigiamai atsiliepė ir visi pasisakę Vilniaus architektų ekspertų tarybos nariai - patys geriausi Vilniaus konteksto žinovai. Todėl keista, kad savivaldybės derinančios instancijos ignoruoja profesionalų nuomonę ir iki šiol nesuderina projekto. Manau, kad toks nesiskaitymas peržengia jų kompetencijos ribas.

Pagarbiai,

Linas Tuleikis

Architektas, projekto bendraautorius

   
Atviras laiškas

Vilniaus miesto savivaldybės kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komiteto Pirmininkui Vidmantui Martikoniui

Jums, kaip politikui, turėtų būti žinoma apie glaudų estetikos ir ideologijos ryšį. Todėl, neleisdami pastatyti parinktoje vietoje pagal VEKS programą sukurtos Vlado Urbanavičiaus skulptūros, jūs, prisidengdami pasiteisinimais apie grožį, bandote sugrąžinti į mūsų gyvenimą politinę cenzūrą. Mūsų kartos menininkai puikiai atsimena tuos apgailėtinus laikus, kai valdininkai nesibodėdavo koja paspirti į parodos atranką atneštus kūrinius. Mums atrodo, kad jūs vėl pradedate šį pavojingą žaidimą. Rašydamas šias eilutes, nesitikiu, kad jos jus kaip nors paveiks, bet viliuosi, kad jūsų politinė karjera bus trumpa.

Mindaugas Navakas, skulptorius
© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.